Kategoriler

Aydın Paragraf

İlk kuzunun ismini Başkan Çerçioğlu koydu

Aydın Büyükşehir Belediyesi, kaybolmaya yüz tutmuş Ata Tohumlarının yanı sıra nesli tükenme tehlikesi altındaki hayvan ırklarımızı da koruyor. Dünya üzerinde sadece 130 baş kalan ve Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'nun sahip çıktığı Çine çaparı cinsi koyunlar, ilk kuzulamalarını yapmaya başladı. Aydın bölgesine özgü cinsin sayısının artıyor olmasından dolayı çok mutlu olduklarını belirten Başkan Çerçioğlu, kaybolmaya yüz tutan bu genetik kaynağı koruma altına aldıklarını, tarım ve hayvancılıkta yerli ve milli politikalara devam edeceklerinin altını çizdi. Başkan Çerçioğlu ilk kuzuya projenin başarısına yönelik "Umut" ismini koydu.
Çine çaparı cinsi özellikle kıraç ve dağlık çevrelerin olumsuz koşullarına sağladığı uyumla öne çıkıyor. Az miktarda yemle bakılabilen ve kasaplık olarak değerlendirilmesinin yanı sıra süt verimi de iyi olan Çine çaparlarının Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin Koçarlı Yeniköy'deki çiftliğindeki iyi bakıma tepkisi de beklentilerin üzerinde oldu. Çine çaparlarının sayısının artırılarak sakız koyunu örneğindeki gibi koyunculuk yapmak isteyen ihtiyaç sahibi Aydınlı kadınlara hibe edilmesi planlanıyor. 
Kaybolmaya yüz tutmuş Aydın'ın yerli ırkının sayısının artıyor olmasının sevindirici olduğunu belirten Başkan Çerçioğlu, "Deneyimli veteriner hekimlerimiz gözetiminde teknik bilgileri kullanarak bu genetik kaynağımızın sayısını artırıyoruz. Çabalarımızın karşılığını aldık ve ilk kuzumuzu bağrımıza bastık. İlk kuzumuz 'Umut', bu projede yerli ve milli politikalarımızın ne kadar doğru olduğunu göstermesi açısından bize de umut oldu. Bu sebeple adını 'Umut' koyduk. Bundan 20-30 yıl sonra halen Aydın'da Çine çaparı yaşıyor olursa 'Umut' bunun ilk adımı olacak" dedi. 
Çine çaparı cinsi, Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından koruma altına alınmadan önce sadece tek bir çiftlikte Erdoğan Aktürk tarafından yetiştiriliyordu.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Genel
AYESOB BAŞKANI KÜNKCÜ: “ESNAFIN HİZMETKÂRI OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Genel
BAŞKAN ANIL YETİŞKİN’DEN 1 MAYIS MESAJI
Genel
SÖKE, KÜNKCÜ’YÜ BAĞRINA BASTI “HİZMET DEVAM EDECEK”
Genel
GELİR DEĞİL EMEK: 1 MAYIS’TA GERMENCİK BELEDİYESİ’NİN İŞLETMELERİ KAPALI
Genel
BAŞKAN YETİŞKİN: “HERKES KANUNİ SORUMLULUĞUNU YERİNE GETİRMELİ”
Genel
KUŞADASI BELEDİYESİ BAŞKAN VEKİLİNDEN KIRSAL MAHALLELERE ZİYARET
Siyaset
CHP’Lİ BÜLBÜL: “ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI ÜRETİCİSİ KORUNACAK MI”
Genel
EFELER’İN YARDIM AĞI BAŞKAN ANIL YETİŞKİN İLE HANELERE KONUK OLUYOR
Genel
KUŞADASI EVCİL HAYVAN BAKIM VE REHABİLİTASYON MERKEZİ'NDE KENE İÇİN ERKEN ÇÖZÜM HAMLESİ
Siyaset
CHP’Lİ BÜLBÜL: “EMEKÇİNİN, ALIN TERİNİN, DAYANIŞMANIN BAYRAMI KUTLU OLSUN”