Üzerinde yaşadığımız coğrafyada, yaşam biçimimiz kadar tat duygumuzun vazgeçilmez öğelerini taşıyan yemek kültürümüz yüzlerce yıl kuşaktan kuşağa aktarılarak, bugüne geldi. Ben atalarımızın mirası olan gelenek -görenek ve kültürümüz üzerinde 2006 yılından günümüze çalışıyorum. Gerek yaşadıklarımı gerek yaşayanlardan edindiğim bilgileri köşemde sizlerle paylaşmaktan da oldukça keyif alıyorum.
Benim geleneksel yemeklerimizi yazma hikayem Ulusal bir kanalda Aydın Ticaret Odası yetkilileriyle birlikte Aydın’ın tanıtımı için çıktığım programda Paşa böreğimiz ile İncir tatlısı yaparak başladı. Paşa böreğimizin adını ilk kez duyan ve çok beğenen program sunucularından ve birbirinden kıymetli geri dönüşlerinden sonra aklıma bir yemek kitabı yazma sevdası düştü. Daha sonra başka bir ulusal kanal, beni pazarda yakaladı ve kapalı pazar yerinde nohutlu kereviz yaptırdı. İkinci kez televizyondaydım bu kez yarışmaydı ve tadımcılar pazardaki halktı. Yarışmayı kazanmıştım. Giderek sevdam büyüyordu.
Ulusal kanallar kadar yayınevleri konusunda da şanslıydım. Y.K.Y yayınevi editörü Filiz Özden tarafından Aydın Güzelhisar’ı Kitabında bana ayrılan bölümde Aydın Yemeklerinden başlıcalarının hikayelerini yazdım.
Geleneksel Yemek kitabı yazmak zor iştir. Yemekleri araştırmak, pişirmek, sunmak, fotoğraflamak, zaman, profosyonellik ister. Efeler Belediyesi çalışmamı değerlendirir, yemek kitabımı basar düşüncesiyle başladım yazmaya. Kitabımı bitirmemeye yakın pandemi dönemi nedeniyle Efeler Belediyesi Kültür Komisyon dağıldı. Kitabımın basımı kaldı. Çok üzülmüştüm. Ama bir şeyi çok isterseniz Allah yardımcımız olur ya öyle de oldu.
Pandemi döneminin kısıtlı dışarı çıkma yasaklarında Aydın Valiliğinden “Aydın Gastronomisi “ile ilgili bir kitap çalışmasında ekipte olmam konusunda davet aldım. Hemen gittim. O gün İstanbul Gastronomi Derneği kurucusu Sabriye Hanım ve ADÜ Aşçılık programı öğretim Üyesi Dr. Emrah Hocayla tanıştım. AB komisyon ve Dış İlişkiler Koordinatörü Reyhan Hanım’ın Başkanlığında Hayrı Ustanın da bulunduğu ekiple ilk toplantımızı yaptık.
O günden sonra tam bir yıl üzerinde çalışıldı. Tarifler gönderildi. Benden yemek hikayeleri istendi. O hikayeleri editörümüz Sabriye Hanım yeniden gözden geçirdi. Reyhan hanım o zor dönemde tarifleri annesine bizzat yaptırdı. Hayri Usta mutfağını açtı. Yemek fotoğrafları çekildi. Yüzlerce fotoğrafalar yeniden düzenlendi. Tekrar tekrar incelendi. Ortaya Sayın Valimiz Hüseyin Aksoy’un talimatıyla, Proje Yetkilisi Vali Yardımcımız Mustafa Hulisi Arat’ın ve Aydın Gastronomi Kitabı Yayın koordinatörü Reyhan Gürpınar’ın Başkanlığında, Editör Sabriye Kocabalkan ve Emrah Köksal, Hayrettin Dincil, Havva Çetintürk ve Cansu Öztürk tarifleriyle Aydın’ın ilk gastronomi kitabı çıktı.
Ayrıca, Azize Gülpınar’a, Ümit Başer Alkaç’a, Ayşen Alkaç’a Tolga Çoruh’a SPİ Danışmanlık Turizm Reklam Yayıncılık ‘a Basımı gerçekleştiren matbaa çalışanların da bu kitapda emekleri çok.
Reyhan hanım, mayıs ayında ülkemizin gastronomi uzmanları ve gurmelerinin katılacağı bir lansman gecesi yapılacağının bilgisini verdi. Gelecek nesle adanan bu kültür hizmetinin hayırlı olmasını dilerim.
Havva Çetintürk /Aydın Gastronomisi Yemek Hikayeleri Yazarı
Tebrikler Havva hanım.