Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kuşadası Kadın Kolları tarafından ‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’ dolayısıyla bir panel düzenlendi. Kuşadalı kadınların yoğun ilgi gösterdiği panelde konuşan CHP Kadın Kolları Genel Sekreteri Mehtap Yücel, “Kadın Kolları Genel Başkanımız Aylin Nazlıaka’nın koyduğu hedef doğrultusunda 81 il ve 973 ilçede örgütlenmemizi tamamladık. Devletin sosyal politikalarının eksikliğinden zarar gören vatandaşlarımız her gün düzenli olarak bizi arayıp yardım istiyor” dedi.
Kuşadası’nda, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’ kapsamında CHP Kuşadası Kadın Kolları tarafından gerçekleştirilen etkinlikler ‘Yeter Artık’ isimli panel ile sona erdi. Pera Düğün Salonu’nda düzenlenen panele; Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, CHP Kadın Kolları Genel Sekreteri Mehtap Yücel, CHP Kadın Kolları Genel Merkezi MYK Üyesi Nurşen Balcı, CHP Aydın İl Kadın kolları Başkanı Ayşe Özdemir, CHP Kuşadası İlçe Başkanı Mehmet Gürbilek, CHP Kuşadası Kadın Kolları Başkanı Ayşegül Taşdelen Dağlı ile çok sayıda partili katıldı. Panelde CHP Kadın Kolları Genel Sekreteri Mehtap Yücel tarafından katılımcılara demokrasi tarihi içerisinde kadınların elde ettikleri haklar ve kadına yönelik şiddete karşı parti olarak son 1 yıl içerisinde yaptıkları çalışmalar hakkında detaylı bilgi verildi.
Panelin açılış konuşmasını CHP Kuşadası Kadın Kolları Başkanı Ayşegül Taşdelen Dağlı yaptı. Konuşmasında Türkiye’de yaşayan her kesimi kadına yönelik şiddetle mücadeleye davet eden CHP Kuşadası Kadın Kolları Başkanı Dağlı, “Bir insan hakları ihlali olan kadına yönelik şiddet dil, din, ırk, sınıf ve mezhep ayırt etmeksizin tüm toplumların ortak sorunudur. Her zaman olduğu gibi şimdi ve gelecekte de şiddete kaşı topyekün mücadelemiz kesintisiz devam edecek. Cinayete kurban giden kadınlarımızın son bulması adına topluma karşı bir aynalama görevi üstlenmeyi hedefliyoruz. Şiddetin sonuçları toplumu, geleceğimizi, her şeyimizi etkiliyor. Şiddete karşı susmak, göz yummak mümkün değildir” dedi.
‘DÜNYAYI DEĞİŞTİRECEĞİZ’
CHP Aydın İl Kadın kolları Başkanı Ayşe Özdemir ise kadına yönelik şiddetin politik olduğunu belirtti. Geçen yıldan bu yana Türkiye’de kadına yönelik şiddet vakalarında önlenemez bir artış olduğuna dikkat çeken CHP Aydın İl Kadın kolları Başkanı Özdemir, “Her gün en az 4 kadınımız cinayete kurban gitti. Kadınlar yaşam mücadelesi için haykırmaya devam ediyor. Kadınlar istismara, güvensizliğe, sıkıştırılmış hayatlara hapsedilmiş durumda. Pandemi döneminde şiddet daha da artarken kazanılmış haklarımızı tırpanlamaya çalışan bir iktidar ile mücadele ediyoruz. Siyaset yapmaktan da emeğimizin hakkını savunmaktan da vazgeçmeyeceğiz. Ele ele verip önce eril zihniyeti, sonra dünyayı değiştireceğiz” diye konuştu.
“AKP TÜRLÜ BAHANELERLE İSTANBUL SÖZLEŞMESİNİ FESHETTİ”
CHP Kadın Kolları Genel Merkezi MYK Üyesi Nurşen Balcı ise konuşmasında “Aydın ve Kuşadası'nda çok iyi çalışmalarımız var. Kuşadası Belediyesi kent genelinde kadına yönelik şiddete karşı çok olumlu politikalar izliyor. Cumhuriyet, kadınlara eşitliği kazandırdı. Ancak yıllar geçtikçe bu eşitlikçi durum azaldı. Ülkemizde kadınlara 1934 yılında seçme ve seçilme hakkı verilmişken TBMM’ye 17-18 kadın girmişti. Kadın temsili açısından o dönemde dünyada ilk 5'teydik. Şu an 117’inci sıradayız. Kadına yönelik şiddetin artmasının sebebi kadın ve erkeğin eşit görülmek istenmemesidir. Kadınlar yönetimde, hayatın her alanında olmalı. Son 20 yılda AKP hükümetinin kadına bakış açısı ortadadır. İstanbul Sözleşmesi bir gecede feshedildi. Sözleşme feshedilir edilmez aynı gece 6 kadın şiddet sebebiyle hayatını kaybetti. AKP türlü bahanelerle sözleşmeyi feshetti. Hepimiz biliyoruz ki sözleşme maddeleri uygulanmadı ve uygulansaydı böyle olmazdı. Liderimiz Kemal Kılıçdaroğlu iktidara gelir gelmez ilk iş olarak İstanbul Sözleşmesi'ni tekrar imzalayacağız” ifadelerine yer verdi.
“MÜCADELEMİZDE ÖRGÜTLENMENİN FAYDASINI ÇOK GÖRDÜK”
CHP Kadın Kolları Genel Sekreteri Mehtap Yücel de son 1 yıl içerisinde kadına yönelik şiddetle etkin bir şekilde mücadele ettiklerini belirterek, “Öncelikle Kadın Kolları Genel Başkanımız Aylin Nazlıaka’nın koyduğu hedef doğrultusunda 81 il ve 973 ilçede örgütlenmemizi tamamladık. Ardından Türkiye genelinde veriler topladık. Her noktada şiddet mağduru kadınlara, katledilen kadınların ailelerine destek olduk. Bunu örgütlenerek yaptık. ‘Yaşamak' projesi ile şiddet mağduru vatandaşlarımızın hayatlarına dokunduk. İlk olarak 'Alo Şiddet Hattı' kurduk. Hemen her noktadan kadınlara ulaşmaya çalışıyoruz. Her gün basından kadına yönelik şiddet haberlerini topluyoruz. Olayın gerçekleştiği yerde direk kadın kolları başkanımız ile haberleşip harekete geçiyoruz. Bu sürede ilk başvuru noktası haline gelmeye başladık. Devletin sosyal politikalarının eksikliğinden zarar gören vatandaşlarımız her gün düzenli olarak bizi aramaya başladı. Her ay şiddet vakalarının duruşma tarihlerini kadın kollarımız ile paylaşarak mahkemeleri takip ediyoruz. Çalışmalarımızda örgütlenmenin faydasını çok gördük. Mücadele örgütlü güçle, örgütlü gücün iktidarda yarattığı farkındalıkla, iktidarı değiştirerek toplumsal cinsiyet eşitliğini bir düzen haline getirerek olur" dedi.