Aydın Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu, RES’ler ile ilgili olarak düzenlediği basın toplantısında ülkemizin elektrik enerjisine olan ihtiyacı ve yurt dışı kaynaklara olan bağımlılığının altı çizilerek “RES’lerin kurulmasında ormanlar korunmalıdır” denildi.
Aydın’ın tarım ve turizm kenti olduğunu vurgulayan Aydın Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı İsmail Türkbay, “Birinci sınıf tarım topraklarına sahip kentin doğası, yetiştirdiği ürünleri, eşi olmayan antik kentleri, berrak dereleri, bereket saçan Büyük Menderes Nehrine yazık ki, maden aramak, HES ve JES kurmak için talan edilirken şimdi de beş ilçenin dağlarında RES yapılması gündeme geldi…
RES, kısaca Rüzgâr Enerji Santralıdır. Rüzgâr enerjisi; sonsuz bir güç olarak, Güneş enerjisiyle birlikte yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının ilk sırasında yer alır.
Tüm bu olumlu katkılarının yanı sıra, rüzgâr tribünlerinin büyük bir alan kaplaması, pervanelerin çıkardığı gürültü, görsel ve estetik yönden kirlilik oluşturması, kuş ölümleri, 2-3 kilometrelik alanda radyo ve TV alıcılarında parazitlere neden olması, gibi bir takım dezavantajları bulunmaktadır.” dedi.
RES’lerin kuruluşunda, kule alanı, açılan yollar ve enerji nakil hatları üzerinde yarattığı sorunların orman ekosistemlerinin doğal dengesini bozacak ölülerde olduğunu belirten Türkbay açıklamasını şöyle devam etti:
“RES’lerin kuşların göç yolları üzerinde kurulması halinde Uluslararası ölçekte sorunlara sebep olacak kapsamdadır. Orman alanlarında, sulak alanlarda yaşayan kuşların (yarasalar dâhil) RES’lerden olumsuz etkilenmesi; orman içinde olduğu kadar, çevredeki tarım alanları ile incir, ceviz, zeytin ve diğer meyve bahçelerinde zararlı böceklerin artmasına sebep olmaktadır.
İklim krizi; berrak akan derelerin, nehirlerin kirlenmesi, balıkların, ağaçlarda tüneyen kuşların ölmesine neden olduğu gibi zeytin, incir ve diğer meyve ağaçlarını kurutmaya başlamıştır.
Yenilenebilir yerli enerjiler arasında sayılan RES’lerin kurulum aşamasında yarattığı ağaç katliamı dikkate alınmalı, iklim krizi ile en çok ihtiyaç duyduğumuz temiz havanın oluşmasının mimarı ormanlar korunmalıdır…
Anayasa, yasalar, yönetmelikler ve uluslararası sözleşmelerin verdiği yetki, sorumlulukla doğayı ve insan sağlığını korumak devletin görevidir. Devlet yetkililerinin, Milli ve yenilenebilir enerji kaynaklarımızın insan ve canlı sağlığını gözeterek kullanılmasını sağlayacaklarını düşünüyor, görevlerini yerine getirmeye davet ediyoruz…
Aydın Barosu olarak çevreye zarar veren, insan ve canlı yaşamını tehlikeye atan, Anayasa ve yasaları yok sayan her türlü hukuksuzluğun karşısındayız, uygulamalardan zarar gören halkımızın daima yanında olacağımızı bir kez daha hatırlatıyoruz”
Ayında Barosu'nu bu duyarlı vekarar çalişmalarından dolayı kutlarım.